Bene svarbiausia virtuvės įrangos dalis – kaitlentė. Jų tiek daug ir visos skirtingos. Šiuo metu galima rinktis dujinę kaitlentę, elektrinę stiklo keramikos kaitlentę, indukcinę kaitlentę, be to, jos gali būti naudojamos nepriklausomai nuo orkaičių arba valdomos iš jų. Šis gidas padės suprasti jų veikimo principą, skirtumus ir, galbūt, padės išsirinkti tinkamą sau.
Kaitlentės skirstomos į dvi kategorijas: dujines ir elektrines.
Dujinės kaitlentės – vis dar labai populiarios. Vienas iš didžiausių tokios kaitlentės pliusų – pigesnis naudojimas, dujas naudoti pigiau nei elektros energiją. Tiesa, šiuolaikinės dujinės kaitlentės turi daug skirtingų modifikacijų. Vienos kaitlentės uždegamos iškart pasukus rankenėlę, kitoms naudoti tenka pasukus rankenėlę dar ir paspausti uždegimo mygtuką. Renkantis dujinę kaitlentę, taip pat, rekomenduojama atkreipti dėmesį ar joje yra įmontuota apsauga nuo dujų nutekėjimo.
Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į laikiklius, ant kurių dedami puodai. Įprastai jie gaminami iš ketaus arba plieno. Ketus – ilgaamžiškesnis, o šiurkštus paviršius neleidžia nuslysti puodams. Dėl šių privalumų tokie laikikliai yra brangesni.
Renkantis rekomenduojama pagalvoti ir apie elektrinės kaitvietės derinimą su dujinėmis. Tai labai patogu: pasibaigus dujoms, galima tęsti gaminimą elektra. Arba, dingus elektrai, galima naudoti dujas.
Elektrinės kaitlentės skirstomos į stiklo keramikos kaitinimo plokštes ir indukcines kaitlentes.
Stiklinės kaitlentės kaitinimo elementų pagalba perduoda šilumą į puodus. Visas paviršius yra lygus, todėl šiluma tolygiai paskirstoma puodo dugne, o maistas geriau iškepa. Taip pat jas labai lengva valyti. Deja, tokio tipo kaitlentė nėra taip lengvai valdoma kaip dujinė arba indukcinė kaitlentė, sudėtinga reguliuoti karštį, be to, galima nusideginti nuo įkaitusio paviršiaus. Brangesni modeliai turi karščio indikatorius, kurie leidžia nuo to apsisaugoti. Tiesa, kai kurios stiklinės kaitlentės įkaista gana sunkiai, tad žiūrėdami šiuos variantus susikoncentruokite ties prietaiso galia.
Indukcinės kaitlentės išvaizdos prasme labai panašios į stiklines kaitlentes. Tačiau pagrindinis skirtumas yra tas, kad įkaista tik vieta kur padėtas puodas. Nors jos atsirado pakankamai neseniai, jau aišku, kad tai energijos taupymo atžvilgiu efektyviausias ir saugiausias virtuvės įrenginys. Šildymas veikia elektromagnetiniu principu, bangos veikia tiesiai į puodą, todėl šiluma išnaudojame efektyviau, o maistas greičiau pašyla. Pridėję ranką ant įjungtos kaitlentės – nenusideginsite, nes šyla ne pati kaitlentė, bet puodas padėtas ant jos. Tiesa, nereikia laukti kol kaitlentė įšils – puodas ir maistas jame pradeda kaisti vos palietęs kaitlentę. Deja, įsigijus tokio tipo kaitlentę, tikriausiai teks įsigyti ir naujų puodų. Didžiausias trūkumas tas, kad indukcinei kaitlentei tinka tik tam tikri puodai. Indo dugnas turi būti pagamintas iš nerūdijančio plieno, ketaus, kito geras magnetines savybes turinčio lydinio ar teflono.
Sensorinis – jutiminiai (lietimui jautrūs) mygtukai įrengti ant kaitlentės paviršiaus. Toks valdymas naudojamas elektrinėse kaitlentėse ir dažnai turi užrakto sistemą.
Rankenėlėmis – rankenėlės įmontuotos ant kaitlentės paviršiaus. Dažniausiai naudojamos dujinėse viryklėse.
Valdoma iš orkaitės – valdymo rankenėlės arba sensoriniai mygtukai išdėstyti viryklės viršutinėje dalyje.
Kaitlentės būna nulygintomis briaunomis arba su pritaikytu nerūdijančio plieno apvadu. Lygus ir plokščias paviršius atrodo ne tik estetiškai – jame nėra siaurų plyšių, todėl pakanka tik vieno brūkštelėjimo, kad paviršius vėl spindėtų kaip naujas. Esant rėmeliui, maistas ir nešvarumai gali įstrigti jo tarpuose, todėl renkantis reikia atkreipti dėmesį, ar kaitlentė su rėmeliu.
Emalis – naudojamas dujinėse viryklėse. Jis dažniausiai baltas, todėl gana teplus, tačiau valymas greitas ir paprastas.
Nerūdijantis plienas – brangesnis dujinių kaitlenčių paviršiaus pasirinkimas. Atsparus tiek žemai, tiek aukštai temperatūrai ir praktiškai ilgaamžis. Nerūdijančio plieno paviršiai turi būti valomi su nuriebalintojais ir neabrazyvinėmis kempinėlėmis. Valant nenaudokite daug vandens, ypač aplink degiklius. Degiklių kaušelių ir grotelių valymas gali būti sudėtingas, tačiau naudokite įvairius stipraus poveikio valiklius.
Stiklokeramika. Naudojant indukcines kaitlentes išbėgęs maistas neprisvyla, todėl jį lengva nuvalyti ir nereikia laukti kol kaitlentė atvės. Įprastų elektrinių stiklo keramikos kaitlenčių paviršius įkaista, todėl išbėgęs skystis pridega. Nešvarumus geriausia nuvalyti kaitlentei jau atvėsus. Nereikėtų naudoti šiurkščių valymo priemonių, nes stiklo keramika lengvai braižosi. Geriausia naudoti tam skirtus grandiklius.
Facebook: Bigbox | Youtube: Bigbox | Instagram: Bigbox | LinkedIn: Bigbox | Google Business: Bigbox | Bigbox atsiliepimai | Google review: bigbox atsiliepimai |