Karšto oro gruzdintuvė yra puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina sveikus ir greitai paruošiamus patiekalus. Norite sužinoti, kaip ji veikia ir į ką atkreipti dėmesį renkantis tokį prietaisą? Kuo karšto oro gruzdintuvė skiriasi nuo įprastos? Kaip tinkamai ruošti patiekalus karšto oro gruzdintuvėje, panaudojant orkaitei skirtus receptus? Atsakymus rasite šiame straipsnyje.
Karšto oro gruzdintuvė skiriasi nuo tradicinės tuo, kad jai nereikia aliejaus. Dėl to į gruzdintuvės krepšį sukrautas bulvytes kepa ne įkaitinti riebalai, bet karštas oras, kuris tolygiai paskirstomas po visą tūrį. Kaip tai įtakoja maisto kokybę? Tik į gerąją pusę!
Trumpas patiekalų ruošos laikas – kitas privalumas, dėl kurio šį prietaisą mėgsta visi šeimos nariai, nekantriai laukiantys skanių pietų. Be to, jums nereikia apsiriboti vien bulvytėmis. Karšto oro gruzdintuvė lygiai taip pat gerai tinka žuviai, mėsai ir daržovėms paruošti. Kadangi su karšto oro gruzdintuve galite kepti, skrudinti ar grilinti, ji puikiai tiks kiekvienai virtuvei!
Karšto oro gruzdintuvė – labai universalus prietaisas, kuris nesunkiai atstoja nedidelę orkaitę. Ji taupo ne tik vietą virtuvėje, bet ir pinigus, nes nauja elektrinė orkaitė – tai nemaža investicija. Be to, karšto oro gruzdintuvė – puikus pasirinkimas bendrabutyje gyvenančiam studentui. Įsigijus karšto oro gruzdintuvę nereikės keisti virtuvės interjero. Ji gerai jaučiasi mažame bute, nes karšto oro gruzdintuvė užima beveik tiek pat vietos, kiek patiekalai, kuriuos ji gamina.
Karšto oro gruzdintuvė yra daug pigesnė už tradicinę orkaitę. Ją įsigyjant nereikia keisti virtuvės interjero. Be to, jai reikia kur kas mažiau energijos! Bene vienintelis tokio prietaiso trūkumas – ji nepritaikyta didelėms maisto porcijoms gaminti.
Jei norite pasirinkti karšto oro gruzdintuvę, kuri atitiks visus jūsų poreikius, atkreipkite dėmesį į keturis pasirinkimo kriterijus.
Galia – kuo ji didesnė, tuo greičiau gruzdintuvė įkaista. Ieškokite modelių, kurių galia yra artima apie 2000 W. Galingesnės karšto oro gruzdintuvės dažniausiai skirtos pramoniniam naudojimui.
Temperatūra, tiksliau, jos diapazonas. Maisto ruošai karšto oro gruzdintuvėje gali prireikti skirtingų temperatūros režimų. Pavyzdžiui, bulvytėms kepti reikalinga apie 180 °C temperatūra.
Krepšio talpa – labai svarbus kriterijus. Kuo ji didesnė, tuo daugiau produktų galėsite paruošti vienu metu. Kai kurios karšto oro gruzdintuvės turi du krepšius, kuriuose galima vienu metu ruošti du skirtingus patiekalus.
Universalumas. Karšto oro gruzdintuvės su ištraukiamais stalčiai paprastai užima mažiau vietos, o elektrinę krosnelę primenantys modeliai turi daugiau funkcijų.
Rinkdamiesi įprastą gruzdintuvę galite sutaupyti pinigų, tačiau norint ja naudotis, reikia didelio kiekio aliejaus, už kurį teks mokėti papildomai. Todėl ilgainiui tradicinės gruzdintuvės išlaikymas ims kainuoti brangiau nei karštą orą naudojančio modelio. Be to, tokį modelį daug sunkiau prižiūrėti, nes aliejus užteršia ne tik patį prietaisą, bet ir supančią aplinką ar netgi gartraukio filtrus.
Paskutinis aspektas, kuris pasirinkimo svarstykles nusveria karšto oro gruzdintuvės naudai, – tai patiekalų kaloringumas. Karšto oro gruzdintuvė yra puikus pasirinkimas žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata ir vengia vartoti riebaluose kepto maisto.
Kai kurios karšto oro gruzdintuvės turi išmaniąsias programėles su receptų knygomis. Su jomis galėsite atrasti naujus patiekalus, kuriuos galės pasigaminti net maisto ruošoje nepatyręs žmogus. Programėlės turi išsaugotus patiekalo gaminimo parametrus (laiką ir temperatūrą) bei detales ruošos instrukcijas.
Karšto oro gruzdintuvėje įvairius patiekalus pasigaminsite greičiau nei įprastoje orkaitėje. Lentelėje pateikiami skaičiai yra orientacinio pobūdžio, nes kiekviena kiekviena orkaitė ir karšto oro gruzdintuvė yra unikali ir receptuose nurodomą ruošos laiką jiems reikia pritaikyti individualiai.
Orkaitė | Karšto oro gruzdintuvė |
10 min. | 8 min. |
15 min. | 12 min. |
20 min. | 16 min. |
25 min. | 20 min. |
30 min. | 24 min. |
35 min. | 28 min. |
40 min. | 32 min. |
45 min. | 36 min. |
50 min. | 40 min. |
55 min. | 44 min. |
1 val. | 48 min. |
Per kiek laiko iškepsite vištienos krūtinėlę ar jautienos kepsnį? Kokios temperatūros reikia jūros gėrybėms ar svogūnų žiedams? Šioje lentelėje sužinosite įvairių maisto produktų ruošimo laiką ir temperatūrą.
Maisto produktas | Temperatūra | Laikas |
Vištienos krūtinėlė su kaulu | 190 °C | 25 min. |
Vištienos krūtinėlė be kaulo | 190 °C | 12 min. |
Vištienos kulšelės | 190 °C | 20 min. |
Vištienos šlaunelės su kaulu | 190 °C | 22 min. |
Vištienos šlaunelės be kaulo | 190 °C | 18–20 min. |
Vištienos kojos | 190 °C | 30 min. |
Vištienos sparneliai | 200 °C | 12 min. |
Vištienos puselė | 190 °C | 20 min. |
Vištienos gabalėliai | 180 °C | 8-10 min. |
Visas viščiukas | 180 °C | 75 min. |
Maisto produktas | Temperatūra | Laikas |
Nugarinė | 180 °C | 55 min. |
Kiaulienos kepsnys | 200 °C | 12 min. |
Išpjova | 190 °C | 15 min. |
Šoninė | 200 °C | 5-7 min. |
Šoninė (storai pjaustyta) | 200 °C | 6–10 min. |
Dešrelės | 190 °C | 15 min. |
Avienos nugarinė | 200 °C | 8–12 min. |
Ėrienos kepsnys | 190 °C | 22 min. |
Maisto produktas | Temperatūra | Laikas |
Mėsainis | 190 °C | 16-20 min. |
Jautienos išpjovos medalionai | 200 °C | 18 min. |
Šoninės kepsnys | 200 °C | 12 min. |
Troškinys | 200 °C | 20–28 min. |
Maltiniai | 190 °C | 7–10 min. |
Kepsnys su kaulu | 200 °C | 10–15 min. |
Kryžkaulio kepsnys | 200 °C | 9-14 min. |
Maisto produktas | Temperatūra | Laikas |
Kalmarai | 200 °C | 4 min. |
Žuvies filė | 200 °C | 10 min. |
Lašišos filė | 190 °C | 12 min. |
Tuno kepsnys | 200 °C | 7–10 min. |
Šukučiai | 200 °C | 5–7 min. |
Krevetės | 200 °C | 5 min. |
Maisto produktas | Temperatūra | Laikas |
Svogūnų žiedai | 200 °C | 8 min. |
Gruzdintos bulvytės | 200 °C | 14-18 min. |
Sūrio lazdelės | 200 °C | 18 min. |
Žuvies piršteliai | 200 °C | 14 min. |
Krevetės | 200 °C | 9 min. |