Charakteristikos
Charakteristikos | |
Gamintojas | Bosch |
Prekės kategorija | Orkaitės |
Kaip išsirinkti įmontuojamą orkaitę
Virtuvė yra neatsiejama kiekvienos šeimos gyvenimo dalis. Joje gaminame maistą, leidžiame laiką su šeima ar draugais, mėgaujamės įvairiausių patiekalų skoniais. Orkaitė – vienas svarbiausių elementų virtuvėje, tad tikimės, kad čia rasite visą reikalingiausią informaciją, kokio modelio būtent Jums reikia.
Visų pirma turėtumėte žinoti kokios orkaitės Jums reikia, kiek jai turite vietos ir koks dizainas Jums yra priimtiniausias.
Laisvai stovinčios orkaitės/viryklės. Šiuo metu gan populiaru riktis viryklę su jau įmontuota orkaite. Tokie įrenginiai yra praktiški, kainuoja nedaug ir išpildo visus šeimininkės lūkesčius. Nedidelėse erdvėse taip pat galima rinktis ant stalviršio pastatomas, į mikrobangų krosneles panašias orkaites.
Įmontuojamos orkaitės. Šios orkaitės yra įmontuojamos į virtuvės baldus – po stalviršiu (modeliai sukomplektuoti su kaitlente turi bendrą valdymo sistemą) arba akių lygyje esančioje spintelėje. Tokioms orkaitėms yra pritaikytas individualus valdymas. Įmontuojamos orkaitės turi dar daugiau privalumų - jas galima derinti su kitais virtuvės prietaisais – kavos virimo aparatais, mikrobangų krosnelėmis, šildymo bei vakuumavimo stalčiais.
Laisvai statomoms orkaitėms dažniausiai taikomi 50, 55 ar 60cm pločio standartai. Taip pat įvertinkite ir papildomos erdvės poreikį aplink naująjį prietaisą – jis rekomenduojamas geresnei oro cirkuliacijai ( apie 5mm).
Įmontuojamoms orkaitėms yra taikomas standartinis 60cm išmatavimas spintelėms, bet jų aukštis gali skirtis – nuo 45 iki 90 centimetrų.
Rinkdamiesi orkaitę taip pat atsižvelkite ir į jos talpą:
1-2 asmenims pilnai pakanka 35-50 l orkaitės;
3-4 asmenų šeimai gali prireikti 40-70 l talpos orkaitės;
didesnei nei 4 asmenų šeimai reikėtų rinktis ne mažesnę nei 70 l talpos orkaitę;
Orkaitės modeliai – dujinis, elektrinis ar mišrus. Koks tinkamiausias Jums?
Elektrinės orkaitės. Šios orkaitės anksčiau turėjo vieną esminį trūkumą – kaisdavo lėčiau nei dujinės. Šiuo metu šis trūkumas yra pašalintas, orkaitės kaista greitai ir taip pat turi plačias valdymo galimybes. Populiariausios orkaitės turi viršuje ir apačioje esančius kaitinimo elementus, pasižymi gera ventiliavimo sistema, kai kurios iš jų turi grilio funkciją. Elektroninės orkaitės taip pat gali turėti ir konvekcinį kaitinimo elementą, tai reiškia, kad karštas oras yra tolygiai paskirstomas visoje orkaitėje. Jei mėgstate gaminti kepinius ar mėsą – ši funkcija Jums labai naudinga.
Dujinės orkaitės. Šios orkaitės neturi galimybės tiksliai išmatuoti temperatūros bei jos reguliuoti, dėl to ruošdami maistą turite jį labiau prižiūrėti. Dujinės orkaitės puikiai tinka tiems patiekalams, kuriems reikia daugiau drėgmės (troškiniai). Vienas pagrindinių šių orkaičių privalumų – nedideli eksploataciniai kaštai lyginant su elektrinėmis orkaitėmis. Minusas – grilio funkcijos neturintys modeliai, maisto gaminius apskrudina daug prasčiau nei elektrinės.
Elektrinių orkaičių tipai
Orkaitės su ventiliatoriais. Šios orkaitės turi specialią oro cirkuliavimo sistemą, kuri užtikrina vienodą temperatūrą visuose orkaitės lygmenyse, tai leidžia kepti tokius patiekalus, kuriems ypač reikalingas vienodas šilumos pasiskirstymas. Tokia sistema sumažina įkaitimo bei kepimo laiką.
Daugiafunkcinės orkaitės. Šie modeliai be ventiliavimo sistemos atlieka ir kitas funkcijas – terminis kepimas, kepimas ant grotelių ar atšildymas. Orkaitėse maistas iškepa tolygiai ir apskrunda iš visų pusių.
Kombinuotosios garinės orkaitės. Tai daugiafunkcinės orkaitės, kurių veikimo principas pagrįstas garais arba garais ir karštu oru. Šiose orkaitėse gaminamas maistas išlieka sultingas ir drėgnas – be vargo pasigaminsite duonos su traškia plutele ar sultingos ir traškios vištienos.
Kad orkaitė išliktų švari, būtina ją periodiškai valyti. Dauguma gamintojų sugalvojo kaip palengvinti šeimininkių darbus valant orkaites:
Keraminė danga. Prietaisų sienelės padengiamos emale, kuri neleidžia kauptis nešvarumams. Riebalus lengvai pašalinsite su šluoste ir įprasta valymo priemone.
Katalitinis valymas. Orkaitę įkaitinus iki 220°C sienelėse esanti katalitinė danga yra oksiduoti, tad visi riebalų likučiai yra pašalinami.
Pirolitinis valymas. Orkaitė kaista iki 500°C. Visi nešvarumai ir riebalai sudega ir virsta pelenais. Juos nesunku pašalinti su paprasčiausia šluoste.
Greito įkaitimo funkcija. Sutrumpinamas orkaitės įkaitimo laikas (per 6min įkaista iki 200°C)
Konvekcinis kaitinimo elementas. Temperatūra paskirstoma tolygiai, tinka patiekalams iš tešlos. Taip pat galima kepti keletą gaminių vienu metu, atšildyti bei pašildyti produktus.
Kepimas ant grotelių (grilis). Apskrudina maisto paviršių.
Kepimas garuose. Sveiko maisto gerbėjams – mažai riebalų, maistas išlieka sultingas, nepridega, o kepant skirtingus patiekalus kvapai nesusimaišo.
Termometras – zondas. Maisto patiekalų temperatūros stebėjimo galimybė nevarstant orkaitės durelių.
Laikmatis. Patiekalui baigus kepti praneša garsiniu signalu, automatiškai išsijungia
Teleskopiniai bėgeliai. Be vargo ištrauksite sunkius patiekalus ar skardas iš orkaitės
Vidaus apšvietimas. Matysite visą kepimo procesą
Trigubas durelių stiklas. Apsaugo nuo galimo nusideginimo. Kelių sluoksnių stiklas išlieka vėsus, taip apsaugosite mažiausius savo šeimos narius.
Užraktas nuo vaikų. Būkite ramūs gamindami maistą, vaikai neatidarys orkaitės durelių.