Čia rasite visą reikalingą informaciją, kuri padės išsirinkti elektrinė arba dujinę kaitlentę.
Įmontuojamos kaitlentės būna elektrinės arba dujinės. Be to, elektrinės orkaitės, nors dauguma jų atrodo labai panašiai, gali naudoti skirtingas technologijas.
Indukcinės kaitlentės. Greičiausiai veikianti, ekonomiškiausia ir saugiausia kaitlenčių rūšis. Įrenginio sukuriamas stiprus magnetinis laukas kaitina indą, o ne kaitlentės paviršių. Todėl, jei tradicinių elektrinių viryklių energetiniai nuostoliai siekia 50 proc., tai indukcinių kaitlenčių – vos iki 10 proc. Be to, indukcinė kaitlentė gali labai tiksliai kontroliuoti temperatūrinį režimą ir sujungti kelias kaitvietes į vieną didelę zoną.
Keraminės kaitlentės. Keraminė kaitlentė turi tradicinį elektrinį kaitinimo elementą, todėl maistas šildomas įkaitinant patį kaitlentės pagrindą. Maisto ruošos metu kaitlentės paviršius stipriai įkaista ir lėtai vėsta. Tačiau skirtingai nuo indukcinių kaitlenčių, kurios gali naudoti tik įsimagnetinančius puodus, keraminės kaitlentės sušildo visų tipų indus.
Dujinės kaitlentės. Jos gamina maistą ant tikros ugnies. Automatinis uždegimo mechanizmas supaprastina jų valdymą. Retro, industrinio ar minimalistinio stiliaus dujinė kaitlentė gali tapti interjero puošmena lygiai taip pat indukciniai ar keraminiai analogai.
Mišrios kaitlentės. Sujungia geriausias elektrinės ir dujinės kaitlentės savybes. Todėl su šiuo prietaisu vienu metu galima naudoti ir ypač efektyvų indukcinį kaitinimą, ir gilią rytietišką „wok“ keptuvę.
Kaitlentės dydį galima rinktis pagal savo poreikius ir virtuvės dydį. Pagrindinis parametras, kuris apsprendžia kaitlentės dydį, yra jos plotis.
30-45 cm. Mažai virtuvėlei arba nišai su virtuvės moduliu galima pasirinkti nedidelę 30-45 cm pločio kaitlentę su dviem vertikaliai sumontuotomis kaitvietėmis.
60 cm. Tokios kaitlentės idealiai pritampa bet kurioje virtuvėje. Jos turi 4 kaitvietes, kurių pakanka ir kasdienei maisto ruošai, ir išskirtinėms progoms.
75 cm. Jeigu maisto ruoša yra jūsų pašaukimas, tuomet rinkitės didelę ir lanksčią 75 cm pločio kaitlenę su papildoma kaitviete.
80 cm. Pačios didžiausiaus kaitlentės turi daugiausiai kaitviečių. Be to, ant jų patogu naudoti didelio formato indus, keptuves ir kepimo formas.
Dujinės kaitlentės valdomos pasukamomis rankenėlėmis, o elektrinės – dažniausiai liečiamaisiais mygtukais ir slankikliais. Daugiausiai valdymo galimybių turi indukciniai modeliai, kurie leidžia pasirinkti tikslų kaitinimo lygį. Todėl jose galima rasti maisto šildymo arba ypač greito užvirimo režimus. Be to, būna galimybė sujungti kelias kaitvietes į vieną didelę zoną. Labai pravartu, kai kaitlentė vizualiai išskiria karštas kaitlentes, tuomet sumažėja tikimybė netyčia priliesti prie karšto kaitlentės paviršiaus.
Elektrinės kaitlentės gali turėti skirtingą pajungimą prie elektros tinklo. Priklausomai nuo įvado galingumo, vienos kaitlentės jungiamos prie trijų fazių elektros srovės, o kitoms pakanka vienos fazės (paprasto elektros lizdo). Jeigu trifazio įvado jūsų namuose nėra, prieš renkantis kaitlentę, reikia išsiaiškinti, ar jį įmanoma įdiegti, ar teks pasitenkinti paprasta elektros jungtimi.
Vienfazę jungtį naudojančią kaitlentę verta rinktis tik tuo atveju, jei nėra kitos išeities arba labai mažame bute, kuriame maisto ruoša niekada nebus jūsų prioritetu. Trifazė jungtis – optimalus sprendimas, kadangi kaitlentė yra vienas galingiausių buitinės technikos prietaisų.
Vienos fazės galingumo gali nepakakti, ypač, jei vienu metu įjungsite visas kaitvietes, kurioms teks veikti drauge su kitais įrengimais: gartraukiais, orkaitėmis, šaldytuvais, indaplovėmis ar viruliais.
„Flex“ funkcija leidžia apjungti kelias indukcinės kaitlentės kaitvietes į vieną didelę zoną, ant kurios galima ruošti maistą, naudojant didelius indus ir kepimo formas. Ši galimybė itin praverčia ruošiant maistą visai šeimai ir gaminant sudėtingesnius patiekalus.
Rytietiška „wok“ keptuvė naudoja ypač kaitrią liepsną ir jai reikalinga gilesnė kaitvietė. Todėl, jei planuojate naudoti šį maisto ruošos būdą, rinkitės kaitlentę su „Wok“ funkcija.
Kaitlentė su integruotu gartraukiu leidžia leidžia sukurti elegantišką virtuvės interjerą, kuriame nėra masyvių kabančių konstrukcijų. Integruoti gartraukiai būna skirtingų tipų: vieni būna sumontuoti po stalviršio lygyje, kiti naudoja išslenkančius mechanizmus.